Det siges ofte at de nordlige dele af Norge er de bedste steder i verden at se nordlyset. Her fremkommer fænomenet ofte, hvorfor mange også rejser til Norge, netop for at opleve det betagende grønne lys, der danser henover himlen i nattens mulm og mørke.

Du kan booke en billig rejse til Norge gennem DFDS Seaways, der sejler dertil flere gange i døgnet. Det er samtidig en hyggelig måde at rejse på, da man har mulighed for at nyde diverse aktiviteter om bord på færgen.

Så hvis du har mod på at opleve det naturskønne Norge og har en drøm om at se nordlyset, så kan du booke en billig rejse gennem DFDS Seaways.

Hvad er nordlyset?

Det lyse dansende lys af Auroraen kolliderer faktisk mellem elektrisk ladede partikler fra solen, der bevæger sig ind i Jordens atmosfære. Lysene ses over de magnetiske poler ved de nordlige og sydlige halvkugler. Nordlyset ses i mange farver, men det grønne og pink lys er de mest almindelige. Nuancer af rød, gul, grøn, blå og violet er desuden rapporteret.

På et meget grundlæggende niveau er nordlyset altså ganske enkel at forklare. Lysene kommer om natten, når himlen er mørk. Det er ligesom en himmelsk ballet af lys dans hen over nattehimlen med en farvepalet. På et mere teknisk plan er nordlyset er faktisk resultatet af kollisioner mellem gasholdige partikler i Jordens atmosfære med ladede partikler, der frigives fra Solens atmosfære. Variationer i farve skyldes den type gas partikler, der kolliderer.

Forbindelsen mellem nordlyset og solpletternes aktivitet har været mistænkt siden omkring 1880. Men takket være forskningen siden 1950’erne, ved vi nu, at elektroner og protoner fra Solen blæses mod Jorden på “solvinden”.

Hvornår er det bedst at se nordlys?

Nordlyset er et naturfænomen, så det kan være svært at sætte et præcist tidspunkt på netop dette, men forskere har opdaget, at nordlysets aktivitet er cyklisk og topper omtrent hver 11 år. Den senest højsæson for nordlys var i år 2013. Derudover er vinter generelt en god sæson for at se lyset. De lange perioder med mørke og hyppigheden af klare nætter giver nemlig gode muligheder for at se nordlys.