Vil du ryge eller rejse?
At rejse er at leve sagde salige H.C. Andersen. Og han skulle bare lige vide, hvor let det er at komme fra A til B i dag. Vi lever i en globaliseret verden, hvor du den ene dag kan deltage i et karneval i Brasilien og næste dag solbade i Californien. Men det koster penge at rejse, og du spekulerer måske nogle gange på, hvordan du kan få råd til det, og hvordan du kan få rejsen til at passe ind i et travlt liv.
Spar penge i hverdagen og få råd til en lang ferie
Der er forskellige måder, du kan spare penge i hverdagen på. Helt enkelt kan du skære ned for dit forbrug, men hvis du ikke har en masse penge i forvejen, kan det hurtigt vise sig svært at finde ud af, hvor du skal bruge færre.
Måske ryger du? Hvis du stopper med at ryge og i stedet får fat på en e-cigaret, kan det dog hurtigt vise sig, at der her er en del penge at hente. Der er nemlig ingen tvivl om, at det er langt federe at sidde på en strand eller vandre i bjergene, end det er at inhalere Prince Light om morgenen. E-cigaretten er også let at have med ud at rejse, og du skal ikke bekymre dig om krøllede cigaretter eller den konstante rygetrang, når du befinder dig steder, hvor det ikke er tilladt at ryge.
Læg et rejsebudget
Inden du skal ud at rejse, er det en god idé at undersøge, hvor mange penge du regner med at skulle bruge. Det viser sig nemlig tit, at der hurtigt kan opstå uforudsete udgifter, som du ikke har tænkt over. Du skal især huske at tænke på transport, overnatning, mad og drikkevarer.
Måske møder du nogle andre rejsende, du får lyst til at følges med. En ændring af rejseplanerne betyder nemlig også en ændring af økonomien. Vær opmærksom på, at du skal sørge for, at der er luft i dit budget til at gøre ting, du ellers ikke på forhånd havde overvejet. Husk også på, at det netop er i mødet med det ukendte, at du kan være så heldig at få de største oplevelser.
Vælg selv, hvor du vil rejse hen
De tider er forbi, hvor en flybillet ud i verden kostede en mindre formue. Du kan faktisk rejse verden rundt på et relativt lille budget. Du skal blot huske på at gøre dit forarbejde godt nok. Undersøg eksempelvis, hvornår på ugen det er billigst at rejse. Der kan være store prisforskelle at finde, hvis du vælger at rejse en tirsdag i stedet for en lørdag. Allerede her kan du spare nogle penge, som du sagtens kan bruge på en anden og mere fornuftig måde.
Der er heller ikke nogen grund til at bruge tusinder af kroner på overnatninger. Med mindre helt specielle forhold taler for det, kan du lige så godt bo på et hostel eller et vandrehjem, hvor priserne er langt mere tiltalende, end hvis du vælger at bo på et dyrt og fint hotel midt inde i en storby. Men til syvende og sidst er det heldigvis dit eget valg. Vi har alle forskellige præferencer, og så længe du husker at tænke over disse ting, når du lægger dit budget, skal det nok gå.
Backpack-, charter- eller storbyferie
Mulighederne er mange, når du skal planlægge din næste ferie. Hvis du har et fast arbejde og ikke har mulighed for at tage orlov i længere tid, er det mest normalt at tage på charter- eller storbyferie. Her får du nemlig en ferie, hvor det på forhånd er helt fastlagt, hvornår du rejser ud og kommer hjem.
Studerende og unge mennesker, som endnu ikke er startet på en uddannelse, har i højere grad mulighed for at arrangere en ferie, hvor rammerne er noget mere løse. Som backpacker er det bare på med rygsækken. Så er det ud i verden, hvor det ene eventyr efter det andet venter rundt om hjørnet. Og da du ikke er bundet af at skulle nå den næste bus eller flyet hjem, får du i høj grad mulighed for at lade tiden flyve og opleve verden.