Vinteren har for alvor fået fat, og det betyder for mange årets højdepunkt: skiferie. Men hvis det er første gang, du skal afsted, er der nogle vigtige forhold, du skal huske. En skiferie handler nemlig ikke bare om at huske skitøjet, batteriet til din e-cigaret eller opladeren til din telefon. Det kræver lidt flere forberedelser, før du er klar til at suse ned ad løjperne.

Vi guider dig her til at forberede dig bedst muligt på din skiferie.

Kør selv til skidestinationen

Måske har du allerede valgt den skidestination, som du og din familie eller venner skal boltre jer i sneen på. Men hvis du endnu ikke har besluttet dig for, om du skal tage flyet eller bilen, er det værd at overveje fordele og ulemper.

Med et fly tager det ikke lang tid at nå til skisportsstedet. Dog skal du tænke på besværet med at slæbe skiudstyret ind og ud af lufthavnen, ligesom der gælder nogle specifikke regler for indcheckning af store genstande på et fly. Hvis I selv kører, bestemmer I helt selv tempoet. Det tager længere tid, men det er til gengæld også fantastisk at køre gennem forskellige kulturer og se landskabet forandre sig. I kan holde hyggelige pauser undervejs og gøre køreturen til en del af ferien. Desuden kan I også køre direkte til jeres hytte eller hotel.

Træn kroppen klar

En skiferie er en fysisk belastning for din krop. For pisterne stiller store krav til dig og din fysik. Mange timer om dagen bruger du sågar muskler, du formentlig ikke er vant til. Derfor er det vigtigt, at du forbereder din krop fysisk, så du undgår skader.

Du behøver ikke bruge maskiner og andet dyrt udstyr. Hvis du ikke har et fitnessmedlemsskab, kan du sagtens lave øvelserne derhjemme. Lunges, squats og planken er nogle af de styrketræningsøvelser, du virkelig kan få gavn af. Søg på nettet, og find inspiration til øvelser, der også styrker din koordinations- og balanceevne. Der findes mange videoer, så du kan se, hvordan du udfører øvelserne.

Med den rette træning undgår du ikke alene skiskader. Du bliver også mere udholdende på pisterne, og det giver dig generelt en bedre oplevelse på skiene.

Find det rigtige udstyr

Det er vigtigt, at du anskaffer dig det helt rigtige udstyr til din skiferie. Du kan låne eller leje skistøvler og ski på stedet, men hvis du har tænkt dig at stå på ski jævnligt, kan du lige så godt anskaffe dig dine egne. Det kan godt være, at leje er billigere her og nu, men i længden sparer du penge, hvis du køber udstyret.

Selvom ski og støvler er det vigtigste for overhovedet at kunne fræse ned ad pisterne, skal du ikke underkende dit skitøjs funktion. Og her er lag-på-lag-metoden et vigtigt greb.

Du er nødt til at købe dig en skijakke i god kvalitet. Her bør du kigge på, om du normalt sveder eller fryser meget, og hvilke skivaner du forestiller dig, at du vil få. Er du til fart og tempo? Eller er du mere til roligt langrend? Hvis du sveder meget, er en tyndere shell-jakke normalt tilstrækkelig til at holde varmen. Tager du den derimod mere afslappet i sneen, og er du kuldskær, bør du gå efter en fleksibel dunjakke.

Husk også, at det er meget vigtigt at have et solidt underlag på i form af skiundertøj. Som det inderste lag skal det holde din krop varm. Men faktisk er det ikke undertøjets fornemmeste funktion – det skal i endnu højere grad holde dig tør. Sørg for at gå efter undertøj, der har en rigtig god evne til at isolere, men også evner at transportere fugt og sved væk fra din krop.

Sidst, men ikke mindst, er skihandsker alfa og omega. Gå også her efter nogle, der holder på varmen og er vandtætte. Intet som kolde og våde hænder kan ødelægge en god dag på ski.